Je hebt op een vacature gesolliciteerd en bent uitgenodigd voor een gesprek, fijn! Hier wil je je uiteraard goed op voorbereiden om een goede indruk achter te laten. Hoewel je nooit weet hoe een gesprek zal gaan lopen, kun je wel alvast wat veelgestelde vragen voorbereiden. Lees verder voor 4 veel gestelde vragen en hoe je deze het beste kan antwoorden.
Kun je wat meer over jezelf vertellen?
De meeste sollicitatiegesprekken beginnen met de vraag of je wat meer over jezelf kan vertellen. Hier willen ze uiteraard meer over je te weten komen, maar ze willen je ook graag even horen praten. Bereid dit dus van tevoren voor. Begin met jezelf voor te stellen met je naam, je leeftijd en waar je vandaan komt. Begin niet gelijk in een zakelijke richting te praten. Je kunt beter over je hobby's en interesses praten, je karaktereigenschappen en wat je in het dagelijkse leven bezighoud. Zo kunnen ze een beter beeld van jou krijgen als persoon.
Waarom wil je hier werken?
Een andere onvermijdelijke vraag tijdens een sollicitatiegesprek is de vraag waarom je juist bij dat bedrijf wil werken. Bij dit antwoord kun je het beste inspelen op verschillende vlakken: je kennis over het bedrijf, je ervaringen in het werkveld en je motivatie. Voorbeelden die je kunt benoemen zijn dat je bijvoorbeeld variatie in het werk zoekt, je goede ontwikkelingskansen ziet of dat bepaalde skills goed aansluiten op de criteria van de vacature. Het is niet van toepassing te vermelden dat je het fijn vind dat ze een goede reputatie hebben. Betrek het echt op jezelf en je skills als toevoeging voor het bedrijf.
Wat zijn je sterke en zwakke punten?
De interviewer zal je vragen naar je sterke en zwakke punten. Gebruik voor je sterke punten de eigenschappen waar het bedrijf wat aan heeft, bijvoorbeeld dat je snel alles kan aanleren of goed in een team kan werken. Geef vooral veel voorbeelden vanuit vorige werkervaringen, want iedereen kan zomaar eigenschappen opnoemen. Voor de slechte eigenschappen wil de interviewer horen of je zelfbewust bent. Het is hierbij niet handig een zwak punt te benoemen die noodzakelijk is om te hebben voor de functie. Je kunt beter een zwak punt gebruiken als ‘’ik heb nog weinig ervaring dus wil nog veel leren’’ of een punt dat ook op een zekere mate als positief punt kan worden gezien, zoals ‘’ik kan veeleisend zijn naar mijn team’’. Benoem geen zwakke punten die totaal geen invloed hebben op je baan, zoals ‘’ik ben totaal niet sportief’’ wanneer je bij een callcenter op sollicitatiegesprek bent.
Heb je nog vragen?
Als laatste zal de interviewer altijd vragen naar vragen vanuit jouw kant. Zorg dat je altijd hier een vraag voor hebt klaarstaan. Dit laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de baan. Vraag bijvoorbeeld hoe een gemiddelde werkdag eruit zal zien, wat er van jou wordt verwacht of wat de cultuur van het bedrijf is. Vraag ook altijd even hoe de verloop van het sollicitatieproces eruit ziet na het sollicitatiegesprek, zodat je weet wat je te wachten staat en laat zien dat je zin hebt om naar de volgende stap te gaan.
Klaar om op sollicitatiegesprek te gaan? Bekijk nu onze vacatures en wie weet kun jij binnenkort deze vragen beantwoorden.
© Bureau Klantcontact, 2024. Alle rechten voorbehouden.