Tips voor het sollicitatiegesprek

Tips voor het sollicitatiegesprek

Yes! Je hebt zojuist de bevestiging ontvangen dat je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor die ene leuke vacature! Je wilt niets liever dan deze baan scoren! Hoe bereid je je goed voor op een sollicitatiegesprek? In deze blog vind je een aantal tips om je op weg te helpen.

De voorbereiding op het gesprek
Allereerst is het verstandig om het bedrijf en de vacature (nogmaals) goed door te nemen. Wat zoekt het bedrijf nu echt? Welke taken van deze vacature hebben de meeste toegevoegde waarde voor het bedrijf? Zorg dat je kan vertellen waarom juist jij hierin kan uitblinken en waarom jij deze taken goed kan volbrengen. Verdiep je ook in het bedrijf. Wat is de bedrijfscultuur? Waar staat het bedrijf om bekend? Bekijk ook de website van het bedrijf als voorbereiding op het gesprek. Op deze manier ben je goed op de hoogte van het bedrijf en de bedrijfscultuur. 

Als het niet in de bevestigingsmail staat, is het altijd goed om te vragen met wie je een gesprek hebt. Nu weet je naar wie je moet vragen als je bij de receptie staat en dat maakt een goede voorbereide indruk.
Bedenk vooraf wat je wilt vertellen aan de recruiter. Wat moet de recruiter weten over jou? Probeer hierbij een aantal unieke eigenschappen (die passen bij de functie) extra naar voren te laten komen. 

Het gesprek
Praat tijdens het gesprek rustig en duidelijk. Geef duidelijk antwoord op de vragen en maak in je enthousiasme geen gehaaste indruk. Zorg ervoor dat je oogcontact maakt met de persoon tegenover je. Niets is zo vervelend om een gesprek te voeren zonder oogcontact. Zit rechtop en neem een open lichaamshouding aan. Zorg er ook voor dat je telefoon/smartwatch op stil staat en dat je niet gestoord kan worden. 

Jij zelf weet het beste waarom deze functie bij jou past. De belangrijkste opdracht tijdens het sollicitatiegesprek is dan ook om je gesprekspartner hier ook van te overtuigen. Welke talenten heb je? Vertel dit overtuigend en leg uit waarom dat perfect terug kan komen in de functie die je gaat uitoefenen. Vergeet niet te ontspannen en te lachen tijdens het gesprek. Op deze manier maak je een rustige indruk met zelfvertrouwen. Dit zal je gesprekspartner zeker opmerken! Maak tijdens het gesprek nooit een negatieve opmerking over je huidige of vorige werkgevers. Het gaat namelijk in het gesprek om jou en je toegevoegde waarde, niet over je huidige of vorige werkgever. Stel zelf ook vragen tijdens het gesprek over de functie en het bedrijf. Hiermee laat je je interesse in het bedrijf blijken. Luister hier goed naar zodat je daarna kan vertellen hoe jij jezelf in deze baan ziet functioneren.

Tijdens het gesprek is het niet aan te raden, om te bedenken of het voor je gevoel een goed of slecht gesprek is. Dit beïnvloed je vragen en antwoorden en heeft mogelijk een negatieve indruk op je gesprekspartner. Niet doen dus! 

De afronding
Vraag altijd naar de volgende stap in het sollicitatieproces. Dit is niet onbeleefd, dit geeft juist aan dat je serieus bent en dat je enthousiast bent om een eventueel tweede gesprek aan te gaan. Vergeet je gesprekspartner niet de hand te schudden en te bedanken voor zijn of haar tijd om het sollicitatiegesprek te voeren. Ben je klaar om het gesprek aan te gaan? Solliciteer dan op één van onze vacatures door hier te klikken!

© Bureau Klantcontact, 2024. Alle rechten voorbehouden.