Switchen van carrière, hoe pak je dit aan?

Switchen van carrière, hoe pak je dit aan?

Ga je steeds meer met tegenzin naar je werk toe of ben je gewoon eens toe aan iets compleet anders? Dan zou je wellicht een carrièreswitch willen maken. Dit is niet altijd makkelijk en vraagt veel moed en doorzettingsvermogen van een persoon. 'Ben ik niet te oud?' of 'heb ik wel de juiste opleiding?' zijn misschien vragen die je jezelf afvraagt waardoor je de stap nog niet hebt durven maken. Weet echter dat een carrièreswitch voor iedereen mogelijk is, ongeacht je leeftijd en ervaring. In dit blog geven je een aantal tips hoe je deze carrièreswitch kan aanpakken. 

Bekijk wat de snelste route is
Je kunt op veel manieren van baan A naar baan B gaan. Wanneer je op het moment een sales baan hebt in de zorgsector en graag een marketeer wil zijn in de transportsector, is het verstandig om eerst ervaring op te doen in de branche. Begin dus met een sales baan in de transportsector. Het is makkelijker om binnen hetzelfde bedrijf te switchen van functie in plaats van direct naar een nieuwe functie over te gaan in een nieuwe sector. Veel werkgevers staan open voor een functieverandering wanneer ze een goede werknemer kunnen behouden. 

Doe ervaring op
Wanneer je naar een functie wil overstappen waar je nog weinig verstand van hebt, is het altijd slim om wat ervaring op te doen. Zo kun je bepaalde cursussen volgen, een volledige opleiding beginnen of (on)betaalde stages lopen. Ook kun je kijken of je binnen je huidige functie een keer kan meelopen met een project in de richting die je op wil gaan. Bepaalde functies hebben ook junior functies, waar je dus meer begeleiding krijgt en vooral wat kleinere opdrachten krijgt of ondersteunende taken. Zo kun je gemakkelijk ervaring opdoen en groeien in een vak. 

Maak gebruik van je soft skills
Iedereen bezit bepaalde soft skills. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld samenwerken, luisteren, klantvriendelijkheid of sterke ideeën kunnen bedenken. Zoals je ziet zijn deze skills niet vakspecifiek en kun je deze vaardigheden bij verschillende soorten banen inzetten. Werk je bijvoorbeeld in een winkel? Dan ben je waarschijnlijk erg klantgericht en communicatief vaardig. Dit zijn soft skills die je ook goed kunt inzetten in de klantenservice sector. Ook dit is vaak voor bepaalde banen al genoeg ervaring om de switch te kunnen maken.

Klaar voor een carrièreswitch? Bekijk vacatures in het klantcontact sector via deze link!

© Bureau Klantcontact, 2024. Alle rechten voorbehouden.