Je eerste werkdag, hoe bereid je je voor?

Je eerste werkdag, hoe bereid je je voor?

Het is je gelukt, je bent aangenomen! Na een periode van solliciteren en het volgen van trainingen, kan je eindelijk echt beginnen aan je nieuwe baan. Maar hoe bereid je je voor op je eerste werkdag? Dit blog zorgt ervoor dat jij een goede eerste indruk maakt. 

Bereid je de thuis al goed voor
Het is handig om de avond voordat je begint voorbereidingen te treffen. Kies bijvoorbeeld alvast uit wat je aantrekt en bereid je lunch voor. Dit scheelt morgenochtend veel tijd en stress. Zorg ervoor dat je op tijd gaat slapen, zodat je morgen uitgerust aan je eerste werkdag begint. Het is handig om wat meer tijd uit te trekken voor je ochtend routine, zodat je niet hoeft te haasten en zeker weet dat je op tijd kan vertrekken.  

De wekker gaat, tijd om eruit te gaan! Kies voor een ontbijt waarvan jij veel energie krijgt en trek kleding aan waarvan jij vind dat je er leuk uitziet! Denk hierbij ook aan de representativiteit van het bedrijf. Kijk voor je vertrekt of er sprake is van vertraging door file of van het openbaar vervoer. Zorg dat je iets te vroeg aankomt op je werk, hierdoor maak jij een goede indruk.

Leer je collega’s kennen en stel vragen
Wanneer je op je werk aankomt, ga jij je collega’s ontmoeten. Dat kan best spannend zijn. Wees vooral niet verlegen en introduceer jezelf. Probeer je collega’s wat beter te leren kennen, je gaat waarschijnlijk veel tijd met hen doorbrengen. Wanneer je collega’s ontmoet, is het verstandig om veel te vragen over het bedrijf en indien mogelijk je eigen nieuwe functie. Je collega’s hebben al veel ervaring waar je veel van kan leren. Het is handig om hiervan notities te maken, zodat je het niet vergeet.

Wanneer je gaat beginnen, krijg jij een eigen werkplek toegewezen. Neem deze goed in je op en oefen met de programma’s die je gaat gebruiken. Denk eraan om je telefoon op stil te zetten, zodat jij en anderen niet worden gestoord. Wanneer je vragen hebt, schrijf deze dan op. Hierdoor kan je al je vragen tegelijk stellen en hoef je je manager of de helpdesk maar één keer om hulp te vragen.

Het einde van je werkdag
Aan het einde van de werkdag is het tijd om te ontspannen. Je hoeft niet aan te bieden om langer te blijven, dit verwacht niemand van jou. Wanneer collega’s je uitnodigen om wat te gaan drinken, doe dit dan vooral. Het is een leuke manier om je collega’s beter te leren kennen. Waarschijnlijk kom je moe maar voldaan thuis. Probeer je avond vrij te houden, zodat je tijd hebt om te ontspannen en te reflecteren op jou eerste werkdag.

Wij hopen dat deze tips jou eerste werkdag tot een succes gaan maken! En mocht er even iets tegen zitten, laat dan vooral de moed niet zakken! Blijf gewoon rustig en vraag hulp aan een collega. Iedereen weet hoe het is om je eerste werkdag te hebben. Heel veel succes met jouw nieuwe baan! 

Wil jij binnenkort ook een eerste werkdag meemaken bij een nieuwe werkgever? Klik dan hier voor onze vacatures en solliciteer!

© Bureau Klantcontact, 2024. Alle rechten voorbehouden.