Hoe vind je de juiste balans tussen studeren en werken?

Hoe vind je de juiste balans tussen studeren en werken?

Studeer je en zit je er over na te denken om hier een (parttime) baan naast te gaan doen? Of doe je al beide en weet je niet goed hoe je de twee moet combineren? Het kan nog wel eens moeilijk zijn om een goede balans te vinden tussen studeren en werken omdat beide veel tijd in beslag kunnen nemen. Lees verder voor verschillende tips hoe je deze balans wél vind.

Maak een planning
Het klinkt wellicht logisch, maar begin met een planning maken. Bekijk hoeveel uren je studie in beslag neemt. Dit zijn niet alleen je lessen, maar ook je studie uren eromheen. Wanneer je net begint met een studie, kun je vaak in je studiehandleiding vinden hoeveel uren er van jou verwacht wordt dat je met de studie bezig bent. Wanneer je al ervaring hebt, kun je zelf een schatting maken wanneer je weet of je een snelle werker bent of juist wat meer tijd nodig hebt voor bepaalde vakken. 

Hierna kun je kijken hoeveel tijd je overhoud om te werken. Plan uiteraard niet heel je planning vol met werk en studie. Ontspanning is ook erg belangrijk om te verwerken in je planning. Hou daarnaast ook rekening met eventuele reistijden. 

Ligt je werk in over je studie 
Een studie heeft rustige en drukke periodes. Het is dus belangrijk om je leidinggevende hierover op de hoogte te houden. In rustige periodes kun je aangeven dat je meer ingepland wil worden. In de drukke tijden kunnen ze daarentegen rekening houden in de planning dat je wat minder werkt. Geef je leidinggevende ook je studierooster door, zodat je niet onverwachts wordt ingepland op tijden dat je bezig bent met je studie. 

Zoek een passende (bij)baan
Wanneer je nog een bijbaan zoekt, is het van belang om een baan te zoeken die past bij jouw tijden. Het zou zonde zijn wanneer je eindelijk de perfecte bijbaan gevonden hebt, maar de werktijden precies samenvallen met jouw studie uren. Een baan bij een callcenter geeft vaak de optie voor flexibele werktijden waardoor je overdag kan studeren, en ‘s avonds of in het weekend kan bijverdienen. Ideaal om makkelijk een goede balans te vinden dus.

© Bureau Klantcontact, 2024. Alle rechten voorbehouden.