Hoe kom ik aan een goede referentie?

Hoe kom ik aan een goede referentie?

Gedurende het sollicitatieproces kan er wel eens om een referentie gevraagd worden. Het kan voor een werkgever een manier zijn om te controleren hoe jij je werk hebt gedaan bij een vorige baan. Lees dit blog verder om erachter te komen wat een referentie inhoud en hoe je aan een sterke referentie komt.

Waarom heb je een referentie nodig? 
Een referentie is een verwijzing van een vorig werkcontact naar je (potentiële) nieuwe werkgever om meer over jouw functioneren bij je vorige werkgever te weten te krijgen. Deze referentie kan je helpen om je geloofwaardigheid te vergroten. Een werkgever kan meer inzicht krijgen of jij wel echt geschikt bent voor de functie en of jij eerlijk bent over jouw kwaliteiten. Niet altijd heb je een referentie nodig, het kan zijn dat een werkgever er niet om vraagt gedurende het sollicitatieproces. Toch is het altijd handig er eentje op zak te hebben om te laten zien dat je volledig transparant bent en kan aantonen dat je geschikt bent voor de functie. 

Waar moet een referentie aan voldoen? 
Een referentie bevat minimaal de volledige naam en functie van de referentie, de bedrijfsgegevens en de contactgegevens van de persoon. Daarnaast wil je het liefst een referentiebrief, waarin de persoon schriftelijk verklaart welke werkzaamheden jij uitvoerde, de ervaringen die jij hebt opgedaan bij je vorige baan en een aanbeveling waarom je een goede aanwinst bent.  

Aan wie vraag je een referentie? 
Voor een referentie kun je het beste iemand vragen waar je nauw mee hebt samengewerkt op professioneel gebied, die eerlijk zowel jouw sterke als zwakke punten kunt benoemen. Dit kan een voormalige werkgever, collega’s of bijvoorbeeld zakelijke contacten zijn. Voordat je iemand opgeeft, is het belangrijk om te vragen of diegene bereid is mee te werken. Geef aan dat degene gebeld kan worden en geef voorbeelden van vragen die gesteld zouden kunnen worden. Een tip is om mensen te vragen die vaak goed uit hun woorden kunnen komen en uiteraard een positief beeld van jou hebben. 

Een paar vragen die een nieuwe potentiële werkgever kan vragen aan je referentie zijn: 

  • Wat voor werk heeft de kandidaat binnen het bedrijf uitgevoerd?
  • Wat verdiende de kandidaat? 
  • Hoe zou je de kandidaat vergelijken met de huidige persoon die de functie uitvoert?
  • Kun je de zwakke punten van de kandidaat benoemen?
  • Met welke type mensen kon de kandidaat slecht samenwerken?

Naast een sterke referentie is een goed CV ook van belang om te solliciteren. Bekijk hier tips hoe je een goed CV kan maken!

© Bureau Klantcontact, 2024. Alle rechten voorbehouden.