5 vragen om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek

5 vragen om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek

Spannend, je mag op sollicitatiegesprek komen! Je bent je waarschijnlijk al volop aan het voorbereiden op de vragen die ze jou kunnen gaan stellen, maar wist je dat het ook van belang is om zelf met vragen te komen? Zo kom je meer te weten over de functie en kom je direct enthousiast over. Weet je niet wat je precies moet vragen? Wij helpen je graag een handje verder.

Hoe zou u de bedrijfscultuur omschrijven?
De bedrijfscultuur kan veel zeggen of jij je bij de organisatie vindt passen en er op je gemak zal voelen. Vraag daarom naar de gewoontes, normen en waarden binnen het bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn om te vragen naar de dresscode, hoe er wordt gecommuniceerd onderling, of er een informele omgang is en hoe de hiërarchie in elkaar zit. Kijk hoe dit staat tot jouw preferenties en of jij je er op je gemak zal gaan voelen. 

Hoe ziet een typische werkdag eruit? 
Ook met deze vraag kun je erachter komen of deze organisatie goed bij je past. Hiermee kun je een totaalbeeld van de functie schetsen maar ook hoe collega’s met elkaar samenwerken gedurende de dag. Om hier dieper op in te gaan kun je vragen tegen welke uitdagingen een voorganger heeft aangelopen om een beter beeld te krijgen van je werkzaamheden. 

Wat wordt er van mij verwacht? 
Het is ook belangrijk om te weten of je geschikt genoeg bent voor de functie. Vraag daarom naar wat zij van jouw verwachten voor de functie. Zo kun jij inschatten of je de kwaliteiten hebt waar ze naar zoeken en aan de benodigde eisen kan voldoen. Aan de andere kant kun je hiermee ook inschatten of de functie wel uitdagend genoeg voor jou is. 

Zijn er nog aspecten op mijn cv waar u vragen over heeft?
Het kan zijn dat je gesprekspartner nog enige twijfels of vragen heeft ten aanleiding van jouw CV. Om jezelf sterk neer te zetten, kun je vragen of hij/zij nog vragen over je CV. Zo kun je de twijfels van hen sterk onderbouwen, bijvoorbeeld wanneer je een gat in je CV hebt omdat een jaar naar het buitenland bent geweest. Wil je weten hoe je een sterk CV voorhand maakt? Lees dan dit blog voor tips

Wat is de volgende stap? 
Als laatste, om je enthousiasme te laten blijken, vraag je naar de vervolgstappen na het gesprek. Zo weet je ook direct hoe het gesprek is gegaan en kun je je gaan voorbereiden op de volgende fase binnen het sollicitatiegesprek. Dit kan een telefoongesprek zijn, een tweede sollicitatiegesprek of het contractvoorstel.

Klaar om deze vragen in de praktijk te stellen tijdens een sollicitatiegesprek? Bekijk nu de leukste klantcontact functies via deze link!

© Bureau Klantcontact, 2024. Alle rechten voorbehouden.