4 dingen die je nooit moet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek

4 dingen die je nooit moet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek

Yes! Je bent uitgenodigd op sollicitatiegesprek voor die ene leuke vacature die je bent tegengekomen. Je bereid je voor op je sollicitatie en wil uiteraard de beste antwoorden geven zodat ze je zeker weten gaan aannemen. Er zijn echter een paar dingen die je wel eens zouden kunnen tegenwerken tijdens je sollicitatiegesprek. Lees verder voor dingen die je nooit tijdens een sollicitatiegesprek moet zeggen. 

'Ik ben te perfectionistisch’
Wanneer ze vragen naar je zwakke punten, zeg nooit dat dat je perfectionisme is, ook al is het echt zo. Het is een veel gebruikt cliché waardoor je gesprekspartner je oprechtheid kan gaan betwijfelen. Gebruik eerder een zwak punt als 'ik verwerk kritiek niet goed' of 'ik raak vaak verdwaald in de details van een project’. De key voor zwakke punten is om er een oplossing voor te kunnen geven hoe je het zou kunnen aanpakken. 

'Ik heb geen vragen'
Aan het eind zal je gesprekspartner je waarschijnlijk vragen of jij nog vragen hebt. Stel hierbij altijd een vraag. Dit laat zien dat je enthousiast bent over het bedrijf en de functie. Je zal immers grotendeel van de week bij de werkgever gaan doorbrengen, dus wanneer je geïnteresseerd bent zul je wel vragen hebben over de baan, de afdeling waar je komt te werken of het cultuur van het bedrijf. Zo kom jij er ook achter of het een goede match voor jou is. Voorbeelden van vragen kunnen zijn 'hoe ziet een typische werkdag eruit?’ of ‘wat zijn de grootste uitdagingen bij deze functie?’’

'Ik weet het even niet’
Je kunt niet op alles een antwoord hebben, maar probeer nooit de woorden ‘’ik weet het niet’’ te gebruiken tijdens je sollicitatiegesprek. Je gesprekspartner zal ongetwijfeld een aantal moeilijke vragen stellen, maar er even over nadenken is volkomen normaal. In plaats ‘’weet ik niet’’ kun je beter iets in de trend van ‘’dat is een goede vraag, laat me er even over nadenken. Ik denk dat…’’ antwoorden. Uiteraard is het belangrijk je research te doen zodat je niet snel met een mond vol tanden komt te staan. 

'Wat doen jullie hier allemaal?’
Over research gesproken, verdiep je altijd goed in het bedrijf en de vacature voordat je naar de sollicitatie gaat. Vraag niet wat ze hier allemaal doen, maar zoek dit van tevoren op. Contacteer eventueel een oud-werknemer voor meer informatie. Hoe kun je enthousiast worden over een baan zonder dat je van te voren weet wat ze precies doen in het bedrijf? 

Klaar om te solliciteren? Bekijk al onze vacatures nu op www.bureauklantcontact.nl/vacatures en wie weet begin jij binnenkort aan een nieuwe uitdaging!

© Bureau Klantcontact, 2024. Alle rechten voorbehouden.