3 tips om met een afwijzing in een sollicitatieproces om te gaan

3 tips om met een afwijzing in een sollicitatieproces om te gaan

Een afwijzing tijdens een sollicitatieproces kan hard aankomen. Je hebt moeite gestoken in je motivatiebrief en het voorbereiden van je sollicitatie en het voelt nu als weggegooide tijd. Dit is echter niet nodig, gezien je van elke ervaring leert. Belangrijk is om dit snel in te zien en goed met de afwijzing om te gaan. Lees verder voor verschillende tips om met een afwijzing in het sollicitatieproces om te gaan. 

Neem je afwijzing niet te persoonlijk
Je bent waarschijnlijk niet de enige die heeft gereageerd op de vacature. Helaas geld voor de meeste functies dat er maar 1 persoon aangenomen word. Neem het daarom niet te persoonlijk op wanneer je wordt afgewezen in het sollicitatieproces. Waarschijnlijk had de aangenomen persoon nét iets meer werkervaring of nét een hoger opleidingsniveau dan jij. Ze hebben besloten om met iemand anders door te gaan, maar dat houd niet in dat jij geen sterke kandidaat was en het verkeerd hebt gedaan. 

Vraag om feedback
Bedrijven geven helaas niet altijd een reden waarom je niet bent aangenomen. Hoewel het niet altijd leuk is om te horen, is het wel verstandig om na te vragen waar het verkeerd ging in het sollicitatieproces. Deze feedback kun je meenemen naar een volgend sollicitatiegesprek. Misschien heb je bepaalde dingen in de vacaturebeschrijving over het hoofd gezien of mis je een skill die veel bedrijven graag terugzien. Deze verbeterpunten kun je verwerken in je strategie om het de volgende keer beter te kunnen doen. 

Voorbeelden van vragen die je zou kunnen stellen om gericht feedback te vragen zijn:

  • Wat is de hoofdreden dat ik niet aangenomen ben?
  • Op welke punten schoot ik tekort?
  • Wat is uw mening over mijn motivatiebrief en CV?

Blijf positief en begin opnieuw
Het gebeurd vaker dat mensen na een afwijzing het gaan uitstellen om opnieuw te solliciteren, want ‘ze worden toch wel afgewezen’. Het is echter veel meer van belang om actief bezig te blijven na een afwijzing, zodat je recente feedback direct kan verwerken en niet de moed direct verliest. Zoals ook vaak wel wordt gezegd, ‘’goede dingen zijn het wachten waard’’. Lees ook dit blog voor sollicitatietips waarmee jij je droombaan kan scoren. 

Klaar om weer te solliciteren? Bekijk de leukste klantenservice functies via deze link!

© Bureau Klantcontact, 2024. Alle rechten voorbehouden.