3 sollicitatietips waarmee je je droombaan scoort

3 sollicitatietips waarmee je je droombaan scoort

Ben je tijdens het doornemen van een vacature steeds meer enthousiast geworden? Het lijkt wel alsof deze baan op je lijf is geschreven. Je kan niet wachten om aan de slag te gaan, maar moet net zoals elke werkzoekende eerst op de positie solliciteren. Hoe pak he dit het beste aan? In dit blog delen we 3 waardevolle tips om je goed v oor te bereiden op je sollicitatie zodat je droombaan dichter bij handbereik ligt.

Zorg voor een goed en overzichtelijk CV
Bij het solliciteren voor een nieuwe functie, wordt er hoogstwaarschijnlijk om je cv gevraagd. Neem dit serieus, want jouw cv spreekt boekdelen over wie je bent en hoeveel moeite je bereid bent in te steken om een goede indruk te maken op een potentiële werkgever. Zorg ervoor dat je cv up-to-date is en je meest recente contactgegevens bevat. Let er op dat je een professioneel e-mailadres gebruikt. Het feit fit je vroeger een ferrari_fan was, is voor deze functie waarschijnlijk niet relevant en hoeft daarom ook niet in je e-mailadres vermeld te worden.

Naast je actuele contactgegevens, is het vanzelfsprekend belangrijk om je opleidingen ene recente werkervaring te vermelden. Zorg ervoor dat al je werkervaringen duidelijk worden weergeven. Een werkgever kan vragen stellen over eventuele gaten in je CV of waarom bepaalde informatie ontbreekt. Wordt je CV te lang? Overweeg dan om soortgelijke functies samen te voegen, bijvoorbeeld:

2010-2014: Diverse bijbanen in de horeca, supermarkt en als krantenbezorger. Werkzaam geweest bij Albert Heijn, Subway, Hema en de Telegraaf.

Voeg een motivatiebrief bij je sollicitatie
Naast je cv is het ook belangrijk om een overtuigende motivatiebrief toe te voegen aan je sollicitatie. In deze brief geef je kort weer wie je bent en welke meerwaarde je kunt bieden aan het bedrijf. Probeer je te verplaatsen in de werkgever: wat zijn de belangrijkste aspecten voor deze positie? Met welke vaardigheden kun je het bedrijf versterken? Hoe sluiten deze vaardigheden aan bij de functie-eisen? Zorg er altijd voor dat zowel je cv als je motivatiebrief foutloos en keurig zijn opgesteld voordat je ze verstuurt.

Maak het zo makkelijk mogelijk voor de werkgever
Het is op jobsboards tegenwoordig heel eenvoudig om snel en op veel vacatures te solliciteren. Om het werkgevers zo gemakkelijk mogelijk te maken, is het slim om je documenten altijd in PDF-formaat mee te sturen. Een ander bestandstype kan onprofessioneel overkomen, of erger nog, door de werkgever niet worden geopend. Op dat moment val je niet meer op tussen alle andere sollicitanten en is de kans klein dat je wordt teruggebeld. Het is ook handig om, als je wel wordt teruggebeld, goed te weten over welke vacature het gaat. Wanneer je veel hebt gesolliciteerd, kan dit nogal verwarrend worden. Voor werkgevers is het een afknapper wanneer je hen moet vragen wat de functie ook alweer inhield.

Tip: Houd een lijst bij van de bedrijven en functies waarop je hebt gesolliciteerd en zorg ervoor dat je deze gemakkelijk kunt openen. Zo ben je altijd goed voorbereid wanneer een recruiter contact met je opneemt.

Vergeet ons niet te volgen op LinkedIn en Instagram en blijf op de hoogte van nieuwe vacatures en tips over solliciteren!

© Bureau Klantcontact, 2024. Alle rechten voorbehouden.